27-10-2009 Ullswater

De camping in Thirlemere (Bridge and Farm) was niet zo bijzonder. Het was een dag met veel “damp”. Mist en wat kou. Gewoon een saaie dag. De reis voortgezet naar Ullswater. Meteen naar het dorpje Glenridding gereden voor wat info. 8 pond voor kano huur per uur, 7 pond campsite en 1 pond + drankje voor half uurtje wifi. Goh. Dus gewoon op een parkeerplaats overnachten dan maar.! Een gaaf licht zichtbaar vanaf de parkeerplaats naast Gowbarrow Fell over Ullswater richting Glenridding. Deze weg waar iedereen spontaan afremde en ook nog eens stopte om hiervan een foto te nemen. Niet echt mooi met de weg als voorgrond. Daarom stond ik ook maar 100 meter verder in een modderig veld met m'n laarzen in de hoop een betere voorgrond te vinden. Maar wat een fantastisch vergezicht! Wow! Hierna een wandeling naar een hoger gelegen stuk(Swineside Knott). Vanaf hier een overweldigend overzicht van Ullswater. Het meer heeft een soort V vorm en van dit punt kijk je beide richtingen op. Ullswater.

Het is misschien wel leuk om te weten dat de Lake District gesteentes bevat dat ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan is. In het Tertiair werden de bergen die nu de Alpen heten gevormd. Door deze enorme activiteit zijn er elders in Europa en dus ook in de UK gesteentes omhoog geduwd. In de Lake Ditrict zijn deze “opwelvingen” nu nog max 1000 meter hoog.
Er zijn veel verschillende gesteentes aanwezig. Van relatief zacht tot heel hard vulkanisch materiaal. Door vorst en erosie zijn van deze verschillende types zichtbare landschappelijke verschillen ontstaan. Heel simpel gezegd: zeer hoekige bergen met stijle hoge hellingen en zo zien de wat zachtere gesteentes er nu uit als ronde heuvel achtige bergen.


Links naar rechts: Crummockwater en Loweswater.

Door ijstijden hebben enorme gletsjers de dalen “geërodeerd” waarvan er vele vol zijn gelopen met water. Door verdere erosie zijn sommige ook weer dicht geslipt. Buttermere en Crummock Water moeten ooit 1 meer geweest zijn. Zie foto van links naar rechts Crummock Water en Loweswater. Tevens was voor mij dan ook de kust te zien met daarachter weer schotland! Links van Crummockwater licht Buttermere. De groene weide kan bijvoorbeeld ooit water geweest zijn. Wast water is weer interessant omdat dit water het diepste (100m) is van de Lakes, de hoogste berg en de kleinste kerk van Engeland bezit. Er schijnen regelmatig duikers het meer te bezoeken die de steen formaties naar het diepe aftasten. In de auto ligt een wetsuite, bril en snorkel, maar ik heb het maar uit mijn hoofd gehaald, omdat er vorige week nog een duiker was omgekomen!..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten