05-10-2009 Askrigg - Gunnerside

In de ochtend een kleine wandeling gemaakt langs Rivir Ure. Gaaf is hoe goed zichtbaar de oude spoorlijn nog is. De rails is weg, maar je loopt als het ware over zijn viaductjes en onder tunneltjes door. Veel van de rails is gebruikt voor van die overgangen tegen vee waar je met auto in dit landschap altijd plots overheen knalt. Met de auto voor een toilet bezoek gestopt in Askrigg. Het barst hier wel van de public toilets. Heerlijk zo vroeg in de ochtend. Daarna verder van Askrigg naar Gunnerside(dus van Wensleydale naar Swaledale) onderweg mooi licht zichtbaar in het overzicht van Wensleydale.

Na de lunchpauze een wandeling gestart via Gunnerside naar Crackpot. Een mooie waterval gevonden en via de andere kant van de Rivir Swale terug naar Gunnerside met in de hoop een goed overzicht te vinden op het bijzondere stukje farm landschap daar.
De muurtjes zijn natuurlijk een groot beeld aspect in de Dales. Ze zijn gebouwd tussen 1760 en 1850 toen de boeren gedwongen werden hun land te ommuren als ze een perceel in privébezit wilde krijgen. Vooral de grote boeren die een stapelaar wel konden betalen waren in hun voordeel en de kleinere ondernemingen gingen ten onder helaas. De wet Enclosure Acts die voor deze werkzaamheden zorgde moest voor productiviteitsverhoging zorgen, maar dat is uiteindelijk niet eens gelukt.
Een slaapplek leverde niet iets van zelfsgaands op, maar een man bood een plek in zijn tuin voor mijn tent aan. Nice! Op de moor Askrigg Common waar de auto stond wat warms gegeten en daarna terug naar Gunnerside om de tent op te zetten.
Eerder op de dag op Askrigg Common had ik nog een boertje aangesproken en hij had ongeveer 103 schapen zij die. Verder ja had ie niet veel te vertellen. Ook hij reed in een landrover waar trouwens de helft van de bevolking zo'n beetje in rijd. De boeren allemaal een defender en veel kleine en grote discovery's bij de gewone tot rijke mensen waaronder ook gepensioneerde boeren lijkt het wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten