24-11-2009 South Harris




Af en toe maak ik eens een kort filmpje tijdens het rijden. Op dit filmpje met muziekje zie je het mysterieuze landschap wat eigenlijk op heel South Harris te zien is. Een gebied dat alleen maar uit rots bestaat afgewisseld door honderden mini meertjes en stroompjes. Daar weer tussen bevind zich de enorme hoeveelheid 'peat'.
View to Skye
De geschiedenis van het menselijke bestaan op dit eiland is zeer fascinerend. Heel veel kan ik er niet over vertellen, maar op een gegeven moment zijn de mensen die toen der tijd eigenlijk alleen maar aan de west kant woonden ook aan de oostkant zich gaan vestigen. Een aantal kleine gehuchtjes onstonden. Er bracht zich in ieder geval een probleem met zich mee en dat was dat als er iemand overleed deze niet begraven konden worden, omdat daar de bodem simpelweg niet geschikt voor was(steen). Een heel dorp was zo'n beetje nodig om de kist over een 3,5 mile lang pad (Lickisto-Luskentyre beach) van oost naar west te transporteren. Zo'n pad werd de Coffin route genoemd(kist route).
De oorspronkelijke taal in Schotland en Ierland is Gaelic. Door conflicten in cultuur verschillen tussen engeland en Schotland is deze taal grotendeels door de eeuwen verdwenen. Alleen op de Outer Hebrides (Barra, Uist, Harris & Lewis) wordt het nog gesproken. De aanduidingen zoals de plaats namen worden aangegeven met eerst de Gealic name en daaronder de engelse naam.
Lazy patato beds: het kweken van groente gebeurden op de zogeheten lazy beds. Een stuk vruchtbare grond zodanig bewerkt dat er een golvend landschap ontstaat waarin het water langer in vast gehouden kon worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten